VitalZone – Dit sundhedsunivers

Om Marie Louise

Marie Louise sidder på en bænk og hviler hovedet i sine hænder

Hvis ikke du står for noget – så falder du for alting!

Det kunne egentlig godt være mit motto, for jeg føler virkelig, at verden har brug for, at vi mere end nogensinde tør stå sammen om at stå op for at vælge den naturlige og giftfrie vej i overensstemmelse med det jordnære og bæredygtige.

Det er da heldigvis også blevet lettere at vælge den sunde, grønne og lokale vej, når det angår vores fødevarer. Men alligevel er vi samtidig blevet mere og mere forvirrede i forhold til, hvad der egentlig er sundt og godt for os.

Jeg er egentlig startet et helt andet sted. Nemlig som Cand. mag i dansk, kunsthistorie og psykologi. Jeg har bl.a. arbejdet som underviser og i Arbejdstilsynet inden jeg i 2011 startede som selvstændig komplementær behandler i Naturopati (i Biologisk Medicin) og Zoneterapi.

I dag arbejder jeg til dagligt med især naturopatisk/biopatisk rådgivning om kost, vitaminer, urter samt med zoneterapi.  Jeg er desuden RAB-registreret behandler (det er Sundhedsstyrelsens stempel på, at uddannelsen ligger inden for det af staten fastsatte krav til terapeuter). Jeg samarbejder desuden løbende med Mette Marie og Kathrine fra det glutenfri H.U.G. bageri i København. Når jeg altså ikke skriver og det elsker jeg at gøre. Det var også derfor, at jeg sidste år satte mig ned og skrev bogen: Lektinfri – De skjulte planteproteiner i din kost, der skaber inflammation og overvægt. 

Men hvad skal du bruge alt det til? Jo du skal vide noget, om alt det sund og grøn mad kan gøre for dig. Og du skal vide, at der er noget, der hedder lektiner, som desværre kan genere din krop. Og at du derfor kan have glæde af at skære ned på dem eller helt udelade dem i din kost. Når det er sagt, så er det vigtigt for mig at slå et par grundlæggende ting fast, hvad angår kost og sund mad:

Jeg står for, hvad man kunne kalde – frit valg til individualiseret spisning og et frit fødevarevalg! Så det jeg promoverer her, er IKKE endnu en ny kur eller en ny type diæt som sådan. Men lektin-problematikken er én vigtig faktor ud af flere, som du kan tage ind i din ”værktøjskasse”, hvis du ønsker at spise dig rask og sund.

Det er nemlig min holdning, at hvad der fungerer og er sikkert og sundt for dig, kan måske skade en anden.  Vi er nemlig i sandhed alle forskellige!

Ideen om ”Den eneste sunde måde at spise på” er en myte. Der er ikke kun én rigtig måde at spise på. For hver gang én person får det bedre med en glutenfri diæt, vegansk kost, FODMAPS, paleodiæt, blodtypekost eller enhver anden type diæt, er der en eller flere personer, der rent faktisk måske får det værre af den type kost.

Det, jeg mener er, at vi hver især skal bruge tid på at finde ind til vores egen personlige måde at spise på, som passer os og ikke nødvendigvis alle andre! Jeg taler om hvert enkelt menneskes unikke spiseplan, der fungerer for ham eller hende, og som deres krop og psyke trives med. DIN perfekte plan, skræddersyet til dig. Det er også vigtigt for mig at understrege, at du ikke skal undskylde for din måde at spise på eller udskammes, fordi du fx trives bedst uden gluten, selvom du ikke har en diagnose på glutenallergi. Du har ret til at spise på den måde, som du føler trivsel og sundhed ved. Mad kan gøre dig både utilpas og godt tilpas, og du skal selvfølgelig spise på en måde, der gør at du føler dig godt tilpas.

Jeg vil fortælle dig en lille hemmelighed – denne tilsyneladende “nye” idé er faktisk slet ikke ny og heller ikke min, men over 2.000 år gammel! Idéen om kosten som en vigtig sundheds og trivsels-determinant går helt tilbage til den antikke verden med den græske læge Hippokrates formodede og nu berømte talemåde: “lad maden være din medicin”.

Jeg har faktisk kun en rigtig vigtig regel om kost, og det er: DER ER INGEN REGLER.

Enhver type mad kan fremkalde allergi eller bare være småskadelig for en hvilken som helst person, og der er ingen måde at vide det på med sikkerhed. Derfor er vi nødt til at finde ud af det hver især. Der er ingen, der siger, at du ikke må få hjælp til det, men du skal altså også selv ind og mærke efter på din krop, din energi, din søvn og din generelle trivsel. Du skal gøre det rigtigt og grundigt. Og den bedste måde er at følge en eliminationsdiæt, hvor du i et stykke tid fjerner alt, hvad du mener kan genere netop dig. Og efter nogle uger uden, indfører du så den type mad igen en fødevare ad gangen og mærker efter, hvordan du har det. Det kan godt være, det tager tid og kræver lidt arbejde, men hvis du gør det langsomt og grundigt, er belønningen til gengæld et langt bedre liv med et langt bedre helbred.

For at gøre arbejdet lettere, vil jeg foreslå at du starter med at eliminere alle de fødevarer, der indeholder lektiner, som er kendt for især at genere mavetarmkanalen og for at skabe inflammation hos de fleste.  Du skal finde din egen vej i sundhedsjunglen, men du skal gøre det på et oplyst grundlag, hvor du træffer dine egne valg baseret på, hvem du er og hvad du har det godt med at spise, gøre og tænke.

At oplyse dig og støtte dig i at finde din egen vej – er min drivkraft!

Jeg har altid interesseret mig for sundhed og det, man kalder ”det alternative”. For mig er det egentlig ikke alternativt, men et komplementært element, som man kan vælge til, hvis man har brug for det. Så meget af det, der er mainstream eller ”accepteret viden af flertallet” er fint, men det er samtidig meget vigtigt, at vi holder sindet åbent for nye opdagelser og nye måder at opfatte verden på og også husker – at flertallet ikke altid har ret. Det er dog desværre blevet meget rodet at finde den ”rigtige” vej til sundhed og trivsel. Hvem har patent på sandheden? Hvem skal være smagsdommer og hvem skal være fakta tjekker? Jeg kan ikke lide nogle af delene! Og videnskaben, som jeg er skolet inden for, er desværre ikke, hvad den har været. Dvs. den er ikke længere fri af økonomiske interesser, og vi kan derfor ikke bare blindt læne os op af, hvad videnskaben siger. Vi kan dog heller ikke regne med, hvad flertallet mener på Facebook – så vi står og flagrer lidt. Hvad skal vi mene, og hvad er det rigtige for os?

Men når alt det er sagt, så er der heldigvis mange måder at gøre det på, men helt centralt er det at forstå, hvad vi grundlæggende har brug for som mennesker, og hvordan vi let og lækkert spiser meget mere af det, der gavner os og går let og elegant uden om det, der skader os og gør os trætte og gamle før tid. Det lektinfri er ét vigtigt element, men det er vores mikrobiome, vores frie flow af energi og vores immunforsvar også. Ligesom det er vigtigt at spise mad, der ikke er lavet på en fabrik, men i dit køkken. Ja – jeg kunne komme med en lang remse om alt det, der er vigtigt for vores trivsel.

Men min passion er, når alt kommer til alt blot – at fortælle dig om de mange spændende, sunde og lækre måder, du kan spise og leve på – så du kommer til at elske din sunde mad og livsstil og lader den elske dig tilbage igen! Forstået på den måde, at den hjælper dig med at blive rask, energisk og glad. Så jeg vil gøre mit allerbedste for på siden her fortsat at inspirere dig, informere dig og forvandle almindelig mad til sunde, lækre gluten- og lektinfri retter – for sund og lækker mad kan man aldrig få for meget af! Lidt ligesom med chokolade 😊

Marie Louise sidder på en badebro og kigger ud over vandet og folder sine fingre som et hjerte

Jeg tillader mig dog at sprede mig over mere end bare kost og zoneterapi og naturopati. For selvom det er med til at give os trivsel, så er der også andre vigtige ting, der er med til at gøre os sunde og glade for livet.

Der sker så meget i disse år, hvor nye opdagelser af den mere spirituelle slags til stadighed gør mig mere nysgerrig på den verden, jeg er en del af, og som jeg heldigvis stadig kan blive overrasket af – på den gode måde. Så på min Youtube kanal Nordisk valkyrie kan du se små film om den holistiske verden, som jeg også går og undersøger.

Kort sagt:

Velkommen her – hvor du kan finde opskrifter, nyheder, behandlinger og viden om alt muligt indenfor den holistiske grønne verden!

I god energi
Marie Louise

logo fra sygeforsikringen Danmark

Hos mig får du tilskud fra sygeforsikringen Danmark