Spiralens symbolske betydning

Kærlighed er svaret – hvem gider beskæftige sig med spørgsmålet?!

Siden tidernes morgen er spiralen blevet anset for at være et særligt symbol på død og genfødsel. Vi møder symbolet over alt lige fra de britiske øer til templer i resten af Europa, i katedraler, hos kelterne og som udsmykning på joniske søjler.

Spiraler er som sagt koblede med ideen om død og genfødsel og er symbolet på indgangen til den mystiske jords livgivende undergrund.

Spiralen tager os på en rejse til den indre kerne i midten og ud igen samme vej. Hellige danse efterligner denne rejse, hvor de dansende især i hedensk europæisk tradition danser ind og ud i cirkler i én lang række af dansere. Den drejende bevægelse skaber en særlig åbning i sindet, der fremmer mystiske tilstande. Dette ses også i Sufi traditionen.

Det arketypiske motiv af to sammenflettede tvillingeslanger eller spiraler findes på mange forskellige tidspunkter i forskellige dele af verden.

Mange af os vesterlændinge kender nu lidt den ældgamle tibetanske praksis med at vække kundalini-energien. Den kan vækkes bl.a. ved at dyrke en særlig form for yoga og meditation. Ordet Kundala betyder faktisk “oprullet” og henviser til energien i den kosmiske slange, der sover i bunden af ​​rygsøjlen på os.

Ud over chakraerne eller energihjulene, der er placeret langs rygsøjlen (Susumna), danner to subtile nerver kaldet Pingala og Ida en dobbelt spiral, der forbinder rygraden og kanaliserer henholdsvis solenergi (maskulin) og lunar (feminin) energi og ned ad rygsøjlen. Kineserne kalder det Du og Ren.

Disse eksempler fra vidt forskellige kulturer demonstrerer spiralens universelle natur i både dens terapeutiske og dens shamanistiske dimensioner. Ophidian-emblemet, der stammer fra Asclepius med de helbredende slanger, der snor sig om en pæl, er naturligvis bredt kendt i dag som symbol på lægehvervet/moderne medicin.

I forbindelse med det menneskelige genom kortlægningsprojekt og dets potentiale for medicinsk videnskab glemmer vi dog undertiden, at der er mere til livet end blot DNA-dobbelthelixen, den smukke vindeltrappe, der sirligt vikler sig selv med en matematisk præcision inden i hver en levende ting.

Forstår vi spiralens åndelige betydning eller er det ren æstetik?

Er det blot en tilfældighed, at ordet spiral er næsten det samme på så mange forskellige sprog over hele verden, inklusive Hopi indianernes og Aztekernes sprog? Er det ikke mere sandsynligt, at en vis grad af interkulturel udveksling i meget gamle tider har fundet sted globalt? Er spiralen mon en kode, som vores forfædre ville sikre sig, at vi huskede? Er den billedet på selve det livgivende aspekt?

Den dobbelte spiral repræsenterer afslutningen af ​​sigmoidelinjen og sigmoidelinjens evne til at udtrykke intern kommunikation mellem to modsatrettede principper vises tydeligt i det kinesiske sort/hvide Yang-Yin-symbol. Igen noget der er universelt – en dobbelt energi, der er i bevægelse. Spiralens ikonografi er nærmest hellig, selvom den ikke er et religiøst symbol.

Men ud over spiralen og den dobbelte spiral har vi faktisk også den tredobbelte spiral – Triskelion-symbolet. Det ses i mange tidlige kulturer, nogle af de tidligste fx på Malta ca. 4400–3600 fvt. og vi ser det ved den berømte megalitiske grav Newgrange i Irland bygget omkring 3200 fvt. Vi ser det også i det gamle Grækenland hos kelterne og mange mange steder i verden. Det symbol giver en endnu tydeligere fornemmelse af noget i bevægelse – en treenighed. I Bhutan og Tibet møder vi det også, der kendes det som Trimurti og kaldes også den kosmiske mandala. Symbolet viser grafisk hvordan evigheden ser ud. De evigt spiralerende tiders kommen og gåen.

I nyere tid ses det både i logoer, på flag og i de gotiske katedraler

En af de mest kendte spiraler ses i Chartres berømte katedral i Frankrig, hvor den er nedlagt i gulvet som en slags pilgrimsrejse for den besøgende i kirken. Denne er formentlig inspireret af en endnu tidligere helligdom, til ære for gudinden ISIS, som har være hedensk af oprindelse på netop dette sted?!

Andre katedraler og templer er også udsmykkede med dette symbol. Vi ser som sagt symbolet gå igen overalt i verden og til alle tider – det kan ikke være et tilfælde! For mig er det symbolet på livets og kærlighedens evige energi – Chi, Qi eller Prana! Hvad tænker du?

Læs mere:https://infogalactic.com/info/Triskelion

Del gerne denne blog