VitalZone – Dit sundhedsunivers

en ansigtsfigur med aftegnet akupunkturpunkter

Hvordan virker Zoneterapi ?

Sindets fysiologi

Når du er stresset, eller hvis du har følelsesmæssigt ondt, er det som om en alarm i kroppen går i gang. Stressresponset udløses også selvom der måske ikke er nogen reel trussel mod kroppen. Og det kan have en negativ indvirkning på kroppen.

I vores hjerne findes nemlig et område, der kaldes det limbiske system. Dybt derinde findes en samling cellekerner, som kaldes amygdala.

  • Amygdala har en stor rolle at spille i forhold til lagringen af følelsesmæssige erindringer. Udsættes man fx for mange angstfyldte, stressende og smertefyldte ting, lagres de i amygdala og som et bæger, der flyder over, kan der ske det, at amygdala bliver så overfyldt, at den bliver over følsom og amygdalas fortolkning af efterfølgende begivenheder, bliver som følge af det farvet af følelserne af fx stress eller frygt.

Zoneterapi hjælper kroppen ud af stressresponset igen, formentlig fordi du producerer “feel good” hormoner når du får zoneterapi. Når du modtager behandling med zoneterapi udløses der beviseligt, bla. hormonet oxytocin. Det er vores ”velvære-” eller vores kærlighedshormon, om man vil.

  • Oxytocin kan indirekte hæmme udskillelsen af stresshormoner som ACTH.
  • Oxytocin aktiverer desuden serotoninreceptorer, som hæmmer amygdala og hæver humøret.
  • Oxytocin stimulerer også hormoner som endorfinerne, der mindsker smerte og giver opløftet stemning.

Zoneterapi udført i ansigtet giver især gode resultater ved hormonelle og neurologiske lidelser, måske fordi det udføres så tæt på hjernen.

Læs mere om videnskabelig forskning i sammenhæng mellem berøring/massage, psyke og stress-reduktion her: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16162447

Zoneterapi forebygger

Zoneterapi kan også bruges som forebyggende behandling, til afspænding og som supplement til evt. medicinsk eller kirurgisk behandling. Ved alvorlige lidelser kræves det, at lægelig behandling er igangsat, men jeg samarbejder gerne med lægens anvisninger, som bør følges.

Min holistiske tilgang

Jeg anlægger en holistisk synsvinkel på mennesket. Det vil sige, at jeg i min behandling tager hensyn til hele mennesket og dets omgivelser i min diagnose og behandling. Vi snakker om faktorer som livsstil, vitaminer/mineraler, kosttilskud, motion og den psykiske tilstand. Det sker ud fra en forudsætning om, at sundhed og sygdom er en helhed med mange forskellige aspekter i sig, som hverken kan eller bør adskilles.

Del gerne denne blog