VitalZone – Dit sundhedsunivers

Brændenældepesto


Ingredienser
  • 12. april 2021

4 pers.

(pluk topskuddene i foråret med handsker på)

4 dl friske topskud af brændenælder

1-2 fed pressede hvidløgsfed

1 dl pinjekerner

½ dl olivenolie

50-100 g revet pecorino- eller parmesanost

1 spsk citronsaft

Salt og peber efter smag

(du kan blande brændenælderne med fx persille eller ramsløg, hvis du vil variere smagen)

Tilbehør: 1 Squash, lidt ekstra revet ost og en håndfuld mandler

 

Sådan gør du . . .

Blancher kort brændenælderne i lidt kogende vand og hæld alt vandet fra efter 2- 3 minutters kogning. Blend derpå først pinjekerner, olie og brændenælder til det er finmalet og cremet og tilsæt så resten af ingredienserne og bland det hele godt sammen.

Brug pestoen på fx lidt grøntsagspasta fx skrællet squash i fine strimler. Du skræller, strimler og rister kort squashen på en pande i lidt olivenolie. Server med pestoen over og lidt revet ost på toppen. Evt. også lidt hakkede mandler!

Brændenælder er tæskesunde, bl.a. indeholder de stoffet quercetin, som er et naturligt antihistamin. De er derfor gode at indtage i foråret, hvor allergien for pollen allergikere ofte er værst. De hjælper også ved astma. Planten er nemlig meget antiinflammatorisk og den kan desuden hjælpe med at kontrollere blodsukkeret hos patienter med diabetes. Og den kan desuden bruges til at helbrede sår. Den mindsker ødemer, idet den er vanddrivende. Og sidst, men ikke mindst kan den hjælpe med at behandle urinvejsproblemer.