VitalZone – Dit sundhedsunivers

Lektinfrit “græskarbrød”


Ingredienser
  • 30. oktober 2025

1 brød ca. til 4-6 pers. som tilbehør

5 dl vand

1 dl surdej

20 g loppefrøskaller

3 tsk salt

2 spsk olivenolie

1 spsk ahornsirup

20 g valnøddeemel

20 g teffmel

50 g sorghummel

180 g hirsemel

1 tsk kardemomme pulver

1 tsk koriander pulver

Sådan gør du . . .

Bland først de våde ingredienser i en skål og tilsæt derpå de tørre ( loppefrøskallerne til allersidst) og rør til dejen er fast og gummiagtig ca. 15 minutter i røremaskine.
Lad derpå dejen hæve i 6 timer på køkkenbordet i en hævekurv. Når det har hævet vender du det ud på en bageplade og laver et snit i form af et kryds på toppen af brødet. Bind så tre lige lange stykker madsnor rundt om brødet så det deles ind 6 stykker, hvis du ønsker at give det græskarfacon (ellers udelader du det bare). Lad de tre snore krydse hinanden på brødets bagside. Bag så brødet med snorene omkring (de skal være lidt tætsiddende men ikke sidde helt stramt). Bag brødet i ca. 1 time og 30 minutter ved 250 grader luftovn i de første 30 minutter og derefter 200 grader i den sidste time.
Hvis du har svært ved at få brødet bagt i midten, kan du skrue ovnen ned til 200 grader luftovn under hele bagningen og evt. give brødet 10 minutter mere. Når brødet er kølet lidt af klipper du snorene af og brødet er klar til spisning.

Smag de lækre teffbrød

Dette brød er til dig, der ønsker et sundt, mere mættende og nærende groft brød, som du fx kan servere til Halloween, da brødet jo ligner et græskar. Denne opskrift er naturligvis både glutenfri og lektinfri, hvilket gør den ideel til personer med følsomhed overfor gluten eller lektiner, men samtidig er den så nem, at alle vil kunne lave den og nyde den. hirsemel, teff og valnød indeholder alle meget protein og fibre samt  kalcium, magnesium og jern + essentielle aminosyrer. Teff fungerer desuden som en naturlig prebiotika, altså som næring for dine gode tarmbakterier – dit mikrobiome.

At lave dette brød kræver ingredienser, som du hurtigt kan finde i de fleste helsekostbutikker eller supermarkeder. Dejen er meget nem at arbejde med og kræver ikke avancerede køkkenfærdigheder.

Perfekte til både børn og voksne, denne type brød bringer en god balance af næring og smag – et ideelt valg for dem, der leder efter sundt og velsmagende gluten- og lektinfrit brød.