1 brød ca. til 4-6 pers. som tilbehør
5 dl vand
1 dl surdej
20 g loppefrøskaller
3 tsk salt
2 spsk olivenolie
1 spsk ahornsirup
20 g valnøddeemel
20 g teffmel
50 g sorghummel
180 g hirsemel
1 tsk kardemomme pulver
1 tsk koriander pulver
Sådan gør du . . .
Bland først de våde ingredienser i en skål og tilsæt derpå de tørre ( loppefrøskallerne til allersidst) og rør til dejen er fast og gummiagtig ca. 15 minutter i røremaskine.
Lad derpå dejen hæve i 6 timer på køkkenbordet i en hævekurv. Når det har hævet vender du det ud på en bageplade og laver et snit i form af et kryds på toppen af brødet. Bind så tre lige lange stykker madsnor rundt om brødet så det deles ind 6 stykker, hvis du ønsker at give det græskarfacon (ellers udelader du det bare). Lad de tre snore krydse hinanden på brødets bagside. Bag så brødet med snorene omkring (de skal være lidt tætsiddende men ikke sidde helt stramt). Bag brødet i ca. 1 time og 30 minutter ved 250 grader luftovn i de første 30 minutter og derefter 200 grader i den sidste time.
Hvis du har svært ved at få brødet bagt i midten, kan du skrue ovnen ned til 200 grader luftovn under hele bagningen og evt. give brødet 10 minutter mere. Når brødet er kølet lidt af klipper du snorene af og brødet er klar til spisning.