4 pers.
(pluk topskuddene i foråret med handsker på)
Ca. 6 håndfulde brændenældetopskud
1 løg
2 fed hvidløg pressede
1 stilk hakket bladselleri
400 g jordskokker evt. fra frost
Ca. 8 blomkålstoppe
3-4 spsk olivenolie
½ tsk muskatnød
½ æble skrællet og i tern
2-3 spsk kokosfløde/kokosmælk
Lidt citronsaft
Salt og peber
Et skævt Tamari fermenteret sojasovs
Evt. en tsk grøntsagsbouillon fx Herbamare fra Vogel
1 liter kogende vand
Lidt vand til blanchering af brændenælderne – gem vandet og hæld 1 dl af det i suppen!
Sådan gør du . . .
Blancher brændenælderne i kogende vand i en gryde i ca. 2-3 minutter. I en anden gryde rister du alle grøntsagerne og løgene samt muskatnød i olivenolie – kort til de er lysebrune. Tilsæt nu 1 dl af vandet, som du blancherede brændenælderne i og tilsæt brændenælderne, æblestykkerne samt 1 l. vand. Lad det simre i ca. 15 minutter til det hele er mørt og blend det hele med en stavblender. Tilsæt kokosmælken, lidt citronsaft, Tamari, salt og peber efter smag.
Brændenælder er tæskesunde, og idet de indeholder stoffet quercetin, som er et naturligt antihistamin. De er de gode at indtage i foråret, hvor allergien for pollen allergikere ofte er værst. De hjælper også ved astma. Planten er nemlig meget antiinflammatorisk og den kan desuden hjælpe med at kontrollere blodsukkeret hos patienter med diabetes. Og den kan desuden bruges til at helbrede sår. Den mindsker ødemer, idet den er vanddrivende. Og sidst, men ikke mindst kan den hjælpe med at behandle urinvejsproblemer.