6 pers.
9 dl vand
1 dl surdej eller 10 g økogær
130 g sorghummel
120 g hirsemel
80 g bananmel
80 g kastanjemel
25 g loppefrøskaller
30 g kokosfibermel
2 spsk carob pulver
2 spsk hampemel
3 tsk salt
1 spsk ahornsirup
1 spsk olivenolie
1 tsk stødt kardemomme
1 tsk stødt koriander
1 dl birkes til drys
Sådan gør du . . .
Hæld vand i en skål og tilsæt olie, loppefrøskaller, ahornsirup og surdej (eller gæret). Rør blandingen i en røremaskine og tilsæt så resten af ingredienserne. Rør til dejen hænger sammen og er klæg, men lidt gummiagtig. Du skal røre den i mindst 10 minutter og må ikke ælte dejen. Lad den hæve mindst 8 timer med et klæde over i køleskabet.
Næste dag tager du dejen frem og lader den hæve i 1 time på køkkenbordet i stuetemperatur. Derpå sætter du bollerne på en bageplade med bagepapir. Du skal bruge en ske, da dejen er lidt klæg. Vend dog først hver bolles top i en skål med birkes inden du sætter den på bagepladen. Tænd ovnen på 220 grader luftovn og sæt først bollerne ind, når ovnen er helt varm. Bollerne skal have et varme chok for at hæve. Bag dem i ca. 40 minutter.
Da bollerne er økologiske, er holdbarheden begrænset, hvis du ikke opbevarer dem i køleskab efter et par dage. De kan sagtens fryses og smager skønt, hvis du rister dem.