Kan du stole på lægens glutenallergitest?
Gluten er kommet på manges læber i de seneste år, idet mange oplever at de får det bedre på flere forskellige måder, når de undgår gluten.
Gluten er et lektin og et af de værste, når det kommer til tilbøjelighed til at skabe inflammation. For selvom gluten er effektivt til at få dit bagværk til at hæve, så er det desværre også ret effektivt til at skabe pro-inflammatoriske stoffer i kroppen.
Gluten består mest af to protein dele: gluten og gliadin. Hvis lægen i en blodprøve konstaterer cøliaki også kaldet glutenallergi, vil du blive anbefalet at holde dig fra gluten. For ellers har du højere risiko for nogle sygdomme herunder tarmkræft.
Men denne test er desværre en lidt for simpel måde at afgøre problemet på. For det er kun, hvis du slår ud med 100 procent, at du kan kaldes for glutenallergiker. Men hvis du slår ud med fx 99 procent er du ikke syg. Det betyder dog ikke, at du er symptomfri. Du kan lide svært alligevel og have store problemer med at indtage gluten, for selvom kun ganske få procent af befolkningen slår ud med en 100 procent sikker test, så får rigtig mange mennesker et seriøst immunrespons, når de indtager gluten. Det kan fx mærkes som oppustethed, tendens til vægtøgning, skiftende afføring, hud problemer, hovedpiner, irritabel tyktarm, gigttendenser – ja endda dårlige tænder og emalje.
Hvis lægen skulle kunne give en præcis diagnose, skulle han lave blodprøver på alle de forskellige dele af kornet, som kroppen kan reagere på. Det ville blive dyrt og tidskrævende. Det er fx muligt både at være allergisk overfor gluten og gliadin. Fuldkorn og gluteomorphin som gluten indeholder reagerer vi typisk også på. Sidstnævnte er den substans i glutenholdige produkter, der gør os så afhængige af fx hvidt brød og gør det svært at stoppe med at spise.
Gluten kan ligesom andre lektiner ødelægge tarmen og skabe leaky gut. Hvis tarmen ikke holder tæt, får vi svært ved at optage næringsstoffer, fordi vores små fimrehår – mikrovillierne ikke kan absorbere så effektivt. Samtidig er en sund tarmbarriere meget vigtig for vores immunforsvar. Hvis du ofte spiser gluten skabes der konstant inflammation og forhøjede insulinniveauer, som i sig selv fører til mere inflammation. Samtidig hæves kroppens stress respons og det fører til en øget produktion af stresshormonet cortisol, som i sig selv øger tarmens utæthed og det igen fører til en stimulering af immunforsvaret – igen med øget produktion af proinflammatoriske cytokiner. Med andre ord – en rigtig ond cirkel – som du heldigvis kan bryde ved at takke nej til gluten også selvom lægens test ikke viser det 100 procent. Og med den lektinfri måde at spise på får du masser af næring og fibre – også selvom du går uden om gluten og de fleste lektiner.