Hvordan styrker du dit immunforsvar i den kolde tid?

Sæsonskiftet fra efterår til vinter er ofte det tidspunkt, hvor forkølelse, virus og influenza cirkulerer. Der er dog et par daglige ting, som vi kan indarbejde i vores kost for at hjælpe mod efterårets plager. Det vigtigste forsvar mod forkølelse er at opretholde et højt niveau af immunitet. For at opnå det, skal du først og fremmest undgå stress, fordi det er den vigtigste faktor, med hensyn til nedsat immunitet.

Kulden er krævende

En af hovedårsagerne til stress om vinteren er kulden – især for dem af os, der bor i det koldere nordlige klima. At være i kulden kræver nemlig en højere produktion af zink til hormonerne, hvilket betyder, at behovet for zink og faktisk også jod stiger om vinteren. Om foråret er alting lettere end om vinteren, hvor mange ressourcer i kroppen går det til spilde på at holde hænder og fødder varme. Jo mere stress din krop skal udholde, jo hurtigere bliver dens zinkreserver opbrugt. Derfor skal du selvfølgelig genopbygge reserverne og akkumulere dem i løbet af efteråret med en sund og sæsonbetonet kost og arbejde på ikke at udsætte dig selv for yderligere stress.
Bedre immuniteten gennem kosten

Ro på

Ro og balance bør være vores daglige projekter og især om vinteren. Den enkleste ting, du kan gøre for at bekæmpe stress og holde balancen, er at drikke urtete og beroligende dagligt. Urter som mynte, timian, oregano, nellike, kanel og citronmelisse er ideelle, da de også indeholder antivirale egenskaber. Det er altid bedst at drikke afslappende te før maden, for maden bliver dårligere fordøjet, hvis du er anspændt, kold eller stresset.
Du kan med fordel tilsætte honning, da det adskiller sig fra sukker ved, at honning indeholder mange sunde biologiske stoffer og enzymer. En skefuld honning forbedrer desuden fordøjelsen og varmer dig op. Idtag dog din honning i en te der er afkølet, da dens effekt er størst kold.

Brug af krydderier og urter om vinteren:

Brug så mange krydderier som muligt, her er et par stykker, der kan gavne: Peber, Ingefær, oregano, gurkemeje, kanel, kardemomme, muskatnød, stjerne anis, koriander, fennikel, dild, spidskommen og sennepsfrø. Propolis, Cat’s Claw, hyldebærekstrakt/elderberry og vild timian er også gode til at slå virus ned.

C- og D-vitamin

Forkølelse opstår typisk, når der er mangel på C- og D-vitamin i kroppen. Gode kilder til C-vitamin er fx kål, solbær, kiwi, citrusfrugter og havtorn – både frosne og tørrede. Hvis du spiser noget af dette hver dag, vil en virussygdom ikke være så alvorlig. D-vitamin må du nok tage som tilskud på vore breddegrader.

Share this post