Lektiner - forstå hvordan de påvirker din krop

B-12 Vitamin: Et sundt tilskud for veganere og vegetarer

B-12 vitamin tilskud er guld værd, hvis du er vegetar eller veganer – og du bør tage det hver dag. Selv fødevarestyrelsen er nu endelig blevet klar over, at det er nødvendigt. Vi er mange behandlere, der har anbefalet det i årevis.

B-12 vitamin findes næsten udelukkende i fødevarer, der er af animalsk oprindelse eller i produkter som æg og mælkeprodukter. Veganere spiser ingen af delene. Vegetarer får ofte også for lidt B-12. Og da vi ikke selv kan producere det, skal vi spise os til det. Men det kan være vanskeligt som vegetar og veganer, da det som sagt næsten kun findes i animalske fødevarer.

Symptomerne på underskud af B-12

Træthed, muskelsmerte, problemer i nervesystemet, sår i mund og tunge, jagende stik rundt omkring, brændende hænder og fødder, hjertebanken, problemer med blodet – blodmangel og perniciøs anæmi (en af de mulige mekanismer for mangelfuld B12-absorption er perniciøs anæmi, en autoimmun reaktion i forhold til parietalceller, forbundet med maven. H. pylori-infektion og molekylær mimik menes også at være en plausibel trigger). Samt en hel række af psykiske symptomer herunder depression og deciderede psykiatriske diagnoser. Desuden kan visse medikamenter give B-12 mangel som bivirkning, det gælder eksempelvis diabetesmidlet Metformin og syrenedsættende medicin præparater.

Der er som beskrevet mange gode grund til at få nok B-12. Det er et vandopløseligt vitamin, så du behøver ikke at frygte at få for meget. Det overskydende tisses bare ud. Men sørg for at tage den methylerede form. Den der hedder: Methyl Cobalamin. Det er den på forhånd aktiverede form af vitaminet, og det anbefales, fordi ikke alle kan aktivere det. Cyanocobalamin er den syntetiske form af B12, der er blevet bundet til et cyanidmolekyle, mens methyl-formen er en form for B12, der er naturlig for kroppen.

Intrinsic faktor

Det kan være et problem at optage B-12, og her spiller intrinsic faktor en rolle. Det er et glycoprotein, der er ansvarligt for optagelsen af B-12 i tyndtarmen. Tarmen kan i det hele taget beskadiges af mange ting, så vær opmærksom på, hvad du bør undgå at spise for at bevare tarmens sundhed.
Kombinationen af glutenholdige og genetisk modificerede GMO fødevarer og stærkt forarbejdede fødevarer kan have en indvirkning på alles tarme, ikke kun mennesker med biopsi-bekræftet cøliaki. Immunsystemet kan begynde at reagere på gluten i den type korn, og madfragmenter kan passere ind i blodstrømmen (gennem zonulin portene i tarmen kaldet ’tight junctions’). Direkte skader på cellerne i tyndtarmen kan dermed skyldes fuldkornsfødevarer med høje mængder inflammatorisk lektin, som findes i gluten.

Så endnu engang – gå uden om gluten også selvom du er vegetar og veganer og tag et dagligt tilskud B-12 vitamin for din tarms og hele din krops skyld.

Ansvarsfraskrivelse: Denne artikel er ikke beregnet til at give medicinsk rådgivning, diagnoser eller behandling. Den er til information og inspiration.

Del gerne denne blog