VitalZone – Dit sundhedsunivers

illustration af en virus-celle

Er dit immunforsvar klar til en omgang virus?

Virus er efter min mening en ret spændende ting. Det er faktisk den mest udbredte biologiske enhed på jorden og så er den teknisk set slet ikke levende.

Vira er omkring hundrede gange mindre end en typisk menneskelig celle. Men selvom vira er mystiske, så ved de fleste af os dog én ting: Vi kan ikke lide dem! Ordbogen definerer ordet “virulent” (viruslignende) med ord som ’alvorlige, skadelige, giftige, giftige og dødelige’. Men hvad er egentlig denne gådefulde enhed, der er årsagen til så meget gru og bekymring?

Vi er opdraget med den gamle teori om, at bakterier og virus er noget, vi skal undgå og slå ihjel. Men er det hele sandheden? Ny viden viser, at der er meget mere til bakterie og virushistorien, og det er en meget aktuel historie lige nu i skrivende stund.

Vi har en tendens til at tænke på en virus som et lille ”dyr”, men det, der er så forbløffende, er det faktum, at en virus hverken er levende eller død. Faktisk er det bare et lille stykke kemi, en kæde af molekyler. En virus er intet andet end et stykke (kemisk) information, kan man sige. Det er dybest set bare en uendelig lille bunke af mikroskopisk molekylært materiale, der er pakket ind i en proteinbelægning.

Problemet med virus er, at den ikke kan overleve, medmindre den spreder sig via en værtsorganisme. Det er virussens eneste mission. Og hvordan spreder den sig så? Den er trods alt ikke et bevidst væsen. Det viser sig dog, at disse ikke-bevidste små stykker kemi alligevel har tilstrækkelig intention til at ønske at replicere sig selv. For at gøre dette er de nødt til lave forskellige foranstaltninger.

Alt liv består af celler, og alle celler har en genetisk kerne, der fungerer som en plantegning. Denne genetiske kerne fungerer som en kode, der i en biologisk proces kaldes “transkription” inducerer produktion af materialer, som er de proteiner, der holder cellen og i sidste ende kroppen kørende som den skal. Denne genetiske kode, som er en del af molekylet DNA, fungerer som ”plantegninger” for produktion af proteiner, der er selve grunden til en celles eksistens.

Vira udfører deres beskidte arbejde ved at kapre plantegningerne. De placerer sig selv i tegningen (dvs. i DNA’et), der så inducerer produktion af ​​kopier af sig selv (dvs. endnu flere vira). Vira kaprer dybest set cellens genetiske materiale og proteinfremstilling. På trods af deres ikke-bevidste eksistens er de altså alligevel intelligente nok til at være i stand til at indsætte sig selv i koden, der tvinger cellen til uforvarende at lave mere af virussen, på samme måde, som den fremstiller andre proteiner.

Et paradigmeskift

Et paradigmeskift betyder, at vi ser helt nyt på noget eller at vi oplever et skift i tænkemåde – et skift fra ét verdensbillede til et andet. I dette tilfælde betyder det, at vi for nyligt har erkendt mikrobiomets rolle for vores sundhed fx, at bakterier heller ikke pr automatik bare kan kategoriseres som fjendtlige og noget, vi skal bekæmpe. På samme måde er vira heller ikke længere kun noget, der ødelægger vores sundhed og som vi med alle midler bør udrydde fra jordens overflade med medikamenter og kemi.

Med opdagelsen af ​​den uundværlige rolle som mikrobiomet spiller og underpopulationen af ​​mikrobiomet – det vi kunne kalde – viromet – har, har vi altså indtrådt i et helt nyt, og mere holistisk baseret syn på kroppen og dens omgivelser, der grundlæggende er uadskillelige og gensidigt påvirker hinanden. Vi kan endda måske begynde at forstå, hvordan vi kan betragte nogle vira som “vores venner”, og hvorfor vi måske har brug for vira langt mere, end de har brug for os. På samme måde som vi nu forstår de probiotiske bakteriers livsvigtige funktion i kroppen.

Heldigvis har det menneskelige immunsystem et ganske effektivt forsvar mod uønsket virusinfektion. Når en virus trænger ind i kroppen, udløses en immunrespons, der under normale forhold udløser en kæde af hændelser, der resulterer i afgiftning og eliminering af virus. Nogle af tegnene, der er forbundet med virusinfektioner, er typisk feber, træthed, snot næse, muskelømhed, hovedpine og opkast. Det er ubehagelige symptomer, men de er faktisk manifestationer og resultater af kroppens og dermed immunforsvarets forsøg på at eliminere de uvelkomne vira.

Men hvis immunforsvaret på en eller anden måde er kompromitteret fx pga. stress, andre sygdomme fx kroniske, dårlig kost, alderdom eller direkte ernæringsmæssige mangler, er det sandsynligt, at det udvikler sig til en egentlig infektion. Og fordi vira teknisk set ikke er levende, kan de ikke som sådan dræbes.

Det betyder, at når den virale infektionsproces er begyndt, skal dens livscyklus være afsluttet, før du får det bedre. Til sidst dør cellefabrikken, der var blevet overtaget, og det virale stof skal lede efter nye celler og DNA, som det kan invadere og kapre. Medmindre immunforsvaret styrkes, og den virale fjende overmandes, kan en infektion i sidste ende føre til værtscellens og i sidste ende hele kroppens død.

Det betyder, at hvis du har en virusinfektion, eller hvis du ikke ønsker at få en, er din bedste strategi faktisk at holde dit immunforsvar stærkt og sundt. Brug immunstyrkende næringsstoffer som især C-vitamin, D-vitamin og selen samt zink.

 

Naturen kan også hjælpe

Naturlige fødevarer kan også være effektive immunboostere fx :

  • Svampe indeholder alle slags beta-glukaner, der understøtter immunforsvaret. Især svampene chaga, reishi og cordyceps er effektive.
  • Planter med mange sunde fyto-næringsstoffer som fx citrusfrugter, granatæble, hamp, gurkemeje, peberrod og kiwi er gode kilder til sunde polyfenoler.
  • Det samme er grøn te, der har mange antivirale flavonoider, hvidløg og alle slags løg indeholder S-allylcystein, der kan give god beskyttelse mod virusangreb.
  • Stoffet quercetin som man bl.a. finder i æbler og løg har også vist sig at have en antihistamineffekt, der kan være nyttig, hvis immunforsvaret bliver for overaktivt i løbet af sygdomsprocessen.
  • Urterne Astragalus og Andrographis paniculata – også kendt som Kang Jang er desuden effektive mod virus.
  • Det samme er bær med et naturligt højt C-vitamin indhold fx havtorn eller tranebær, men også blåbær, brombær og solbær har meget C-vitamin.
  • Hyldebærekstrakt og rosmarin samt oregano og vild timian er også effektive mod virus. Så naturen har som altid masser af varer på hylderne, som endda smager ganske godt og gavner hele kroppen.

Hvis nogen fortæller dig, at det ikke er bevist, at vitaminer og naturlige midler virker, skal du bare lige overveje 2 ting: Intet er bevist eller modbevist indtil nu mod den virus, der hærger lige nu, fordi det er en ny virus. D-vitamin har vist sig generelt at hæmme virus inklusive influenzaer, lungebetændelse og er ganske uskadelig i doser på ca. 50 mcg dagligt.

Hold i det hele taget kroppen stærk med en god naturlig og let optagelig multivitamin samt noget probiotika, det er de “gode” tarmbakterier, der kan hjælpe med at holde hele fordøjelsen sund og beskytte mod “skadelige” indtrængere. Og spis dagligt mad der fungerer som prebiotika, det er nemlig dybest set mad for de gavnlige probiotika, så de kan trives og kan arbejde for dit immunforsvar.

Husk altid – at en sund tarm hjælper med at sikre, at dit immunsystem forbliver stærkt, for ca. 70% af immunforsvaret findes i tarmen.

Der er masser af fødevarer, der har både probiotika og prebiotika

  • Fermenterede fødevarer såsom yoghurt, surkål, pickles, kimchi, surdejbrød og nogle oste har probiotika.
  • Almindelige fødevarer, der indeholder prebiotika fx broccoli, hvidløg, løg, porre, asparges, jordskokker, artiskok, sødekartoffel og bananer.

Vi lever generelt i en usund kultur. Det mekanistiske og reduktionistiske syn på verden har ført til en splittet tilstand også inden i os, der deler alt op i godt og dårligt, sort og hvid, helt og fjende og enten/eller.

Men naturens intelligente skabninger minder os om vigtigheden af balance, symbiose, harmoni og fænomenet “både og”. Forholdet mellem organismer og arter i den naturlige verden er symbiotisk, dvs. de lever i harmoni med hinanden. Det er for simpelt bare at sige helt kategorisk, at nogle bakterier kun er ”gode” og nogle kun er ”dårlige”. Alt afhænger af balancen og konteksten eller terrænet. Virus, svampe, bakterier og parasitter lever glad og gerne i os i et symbiotisk forhold ligesom i naturen, og når der etableres ligevægt, gavner det hele skabelsen.

Bekæmpelse af eller krigen mod et ”ondt virus”, skaber et forgiftet miljø også ’inden i os’ og forgiftede mennesker i en krigstilstand stresser og arbejder ikke godt sammen. Vi burde bruge vores tid alene til at tænke over, hvordan vi kan begynde at ændre vores holdninger til hinanden og vores omverden, så vi ikke længere bruger en krigsmetaforik og skaber splid, kun på den måde når vi til ægte helbredelse, fred og velstand.

På samme måde kunne vi også spørge os selv, hvor vellykket ”krigen mod kræft”, ”krigen mod terrorisme”, ‘krigen mod narko” osv. egentlig har været? Og nu bliver vi bedt om at holde social afstand for at føre krig mod en ’usynlig fælles fjende’, et slags fantom virus spøgelse. Jeg benægter ikke, at der er en virus, der giver os udfordringer, men beder blot om at man prøver at se hele billedet fra en mere helhedsorienteret vinkel. En vinkel der ikke er krigerisk, men i stedet søger efter en måde at opnå sameksistens og balance.

For hvis vi nu forsøger at fokusere på det større billede – det holistiske i stedet for krampagtigt at ville dissekere helheden ned til dets mindste isolerbare dele. Så kunne det jo være, at vi kunne begynde at få en direkte observation og oplevelse af verden i sin helhed, der giver mere mening og gør vores oplevelse af verden til et bedre og mere venligtsindet sted. Og hvem ved, om det ikke kunne smitte af på den inde symbiose og sundhed også? Som i det store – så i det små!

 


Kilder/referencer

http://orthomolecular.org/resources/omns/v16n14.shtml
https://www.naturalnews.com/2020-03-17-natural-cure-for-coronavirus-chinese-medicine-herb-artemisinin-sweet-wormwood.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4967842/

Del gerne denne blog