Spis dig til et lavere blodtryk
Hypertension eller højt blodtryk rammer omkring 30% af alle voksne på verdensplan. Blandt kostfaktorer har salt fået hovedparten af skylden. Men sukker kan være en endnu større synder, når det kommer til forhøjet blodtryk.
Rødbeder er redningen
Den gode nyhed er dog, at du kan gøre meget selv bl.a. ved at skrue ned for den dårlige type salt ved at spise havsalt eller Himalaya salt i stedet for bordsalt og du kan reducere dit sukker indtag og derved gøre noget godt for dit blodtryk. Men mange grøntsager som fx rødbeder kan faktisk også hjælpe med at sænke blodtrykket betydeligt. British Heart Foundation finansierede en undersøgelse af 68 patienter med hypertension. Halvdelen af patienterne fik 250 ml (ca. 2 dl) rødbedejuice eller en placebojuice uden. Blodtrykket i rødbedegruppen faldt med en gennemsnitlig mængde på 8,1/3,8 mmHg. Derudover forbedredes endotelfunktionen med omkring 20 procent, og arteriel stivhed blev reduceret i rødbedegruppen, men ikke i placebogruppen.
Hvidløg
Tilføj også gerne hvidløg til din kost. Det kan nemlig også hjælpe med at reducere blodtrykket. I en meta-analyse af syv randomiserede, placebo-kontrollerede forsøg fandt forskere en signifikant blodtrykssænkende effekt af hvidløg. I gennemsnit faldt det systoliske tryk 6,71 mmHg og det diastoliske tryk faldt 4,79 mmHg. Hvidløgs virkning på blodtrykket er dosisafhængig. En australsk undersøgelse så på 79 patienter med ukontrolleret systolisk hypertension. Patienterne blev opdelt i fire grupper og fik hver dag enten en placebo eller en, to eller fire kapsler med lagret hvidløgsekstrakt (240, 480 eller 960 mg pr. dag). Dosen på 2 kapsler om dagen (480 mg) var mest effektiv, idet den sænkede det gennemsnitlige systoliske blodtryk med 11,8 mmHg.
Pistacienødder
En meta-analyse af 21 randomiserede kontrollerede forsøg konkluderede, at nødder sænker blodtrykket. Pistacienødder havde den stærkeste effekt på at reducere både systolisk og diastolisk tryk.
Kokosvand
I en undersøgelse fra de vestindiske øer havde hypertensive patienter, der drak kokosvand et signifikant fald i blodtrykket på kun to uger. Af dem, der drak kokosvand havde 71 procent signifikante fald i det systoliske tryk, og 29 procent havde signifikante fald i det diastoliske tryk.
Hørfrø
Hørfrø indeholder omega-3 fedtstoffer, lignaner og fibre, der giver fordele for bl.a. patienter med hjerte-kar-sygdomme. En meta-analyse af 11 undersøgelser viste, at spisning af hørfrøprodukter reducerede blodtrykket.
Granatæblejuice
I en israelsk undersøgelse blev 101 nyresygdomspatienter randomiseret til at drikke granatæblejuice eller en placebo-drik hver dag. Efter et år var det systoliske blodtryk signifikant lavere i gruppen med granatæblejuice, men ikke i placebogruppen. Forskerne konkluderede, at det at drikke granatæblejuice regelmæssigt reducerer det systoliske blodtryk og kan reducere åreforkalkning.
Olivenolie
SUN-projektet er et fremtidigt kohortestudie i Spanien, hvis medlemmer alle er universitetsuddannede. Data fra 6.863 deltagere, med mindst to års opfølgning, viste, at blandt mænd var hypertension op til 75 procent lavere for dem, der spiste mere olivenolie sammenlignet med dem, der spiste mindst.
Kakao
Forskere tilskriver effekten de flavanoler (primært epicatechin) for den blodtrykssænkende virkning af chokolade. I en undersøgelse i tidsskriftet BMJ fik 21 frivillige enten en høj flavanol (701 mg) eller lav-flavanol (22 mg) kakaodrik. Efter en 10-minutters træningssession var de gennemsnitlige blodtryksstigninger 14 procent lavere for dem, der drak chokolade med høj flavanolindhold. En undersøgelse i American Journal of Clinical Nutrition viste, at chokolade også indeholder procyanidiner, der øger produktionen af nitrogenoxid og afslapper blodkarrene. Dog indeholder kakao tungmetaller, så der bør ikke indtages over 30 gram dagligt.
Det kan desuden anbefales at sørge for at få dækket sit behov for særligt Niacin, B6, B9-vitamin, D-vitamin, C-vitamin, Q10 og magnesium. Æteriske olier kan også hjælpe her – fx: Lavendel, Ylang ylang, Marjoram og Neroli. Olierne skal ikke indtages, men indhaleres dagligt mens du slapper af.
Så som du kan se, er mange af de ting, der smager og dufter godt også gavnlige for dit blodtryk – det er da ikke så ringe endda!
Kilder:
https://greenmedinfo.com/article/sugar-sweetened-beverages-were-associated-modest-risk-developing-hypertension-
https://greenmedinfo.com/article/cocoa-products-have-blood-pressure-lowering-capacity
https://greenmedinfo.com/article/habitual-cocoa-intake-efficiently-reduces-blood-pressure-and-improves-formatio
https://greenmedinfo.com/article/substituting-evoo-oils-used-typical-american-diet-may-have-both-cardio-metabol
https://greenmedinfo.com/article/higher-dietary-nitrate-intake-vegetables-sources-may-have-protective-effect-ag
https://greenmedinfo.com/article/pomegranate-juice-intake-had-significant-beneficial-effect-lowering-systolic-b
https://greenmedinfo.com/article/potent-antihypertensive-action-dietary-flaxseed-hypertensive-patients